Mit tehet egy felelős lovarda az FKV ellen?

Szerző: lovassport Kategória:

A fertőző kevésvérűség megelőzése érdekében tett intézkedések a Sóskúti Lovas- és Élményparkban

A Sóskúti Lovas és Élménypark mentes a fertőző kevésvérűségtől, és felelős lovas szolgáltatóként mindent megtesz annak érdekében, hogy a mentességét a továbbiakban is megőrizze, a vírusos fertőzéssel kapcsolatos kockázatokat lehetőleg teljes mértékben kiküszöbölje.   Annak érdekében, hogy a lovardában minden bértartott és iskolaló védve legyen a fertőzéstől a vezetőség a következő intézkedéseket foganatosította az elmúlt napokban:

 1. Minden bértartót tájékoztatott az FKV kapcsán kialakult helyzetről, valamint a hivatalos közlemények alapján pozitív eredményt mutató lovak tartási helyéről.
 2. A lovardába, az érvényes szabályzatoknak megfelelően nem léphet be olyan ló, melynek a lóútlevél tanulsága szerint a kötelezően előírt oltásai, vérvételei nincsenek megfelelően regisztrálva.
 3. A lovardába nem léphet be olyan ló, ami olyan helyről érkezik, ahol az FKV fertőzésnek bármiféle esélye lehet (NÉBIH által megfigyelt települések).
 4. A lovardába történő belépés előtt a ló tulajdonosának nyilatkozatot kell tennie, a ló korábbi tartózkodási helyeivel kapcsolatban.
  Egyéni nyilatkozat letöltése >>
  Több ló beléptetéséhez nyilatkozat letöltése >>
 5. A lovardából távozó majd visszaérkező lovak esetén hasonló szigort érvényesítünk, a tulajdonosok nyilatkozatát a tartózkodási helyről elvárjuk.
 6. A lovardához tartozó military pálya használatát semmilyen idegen ló számára nem engedélyezzük. Az idegen lovasokat felszólítjuk a távozásra.
 7. A lovardában rendkívüli állomány szintű szűrést kezdeményeztünk, melyet függetlenül az állami támogatástól, vagy a tulajdonosok saját hozzájárulásától saját költségen is elvégzünk.

Az FKV fertőzés kockázatainak csökkentése a teljes hazai lovas társadalom érdeke és egyben feladata. Lovas emberként mindenkinek a tőle elvárható felelősséggel kell eljárnia lovaink és az ország mentességének a megőrzése érdekében. Éppen ezért elfogadhatatlan lovas magatartásnak ítéljük például azt, hogy valaki a legutóbbi rajtengedély-vizsgáról való (vérvételek hiánya miatti) kizárása után a lovát megpróbálja a vizsga helyszínére „visszacsempészni”. Az ilyen magatartást közösen kell elítélnünk és megakadályoznunk.   Felelős szolgáltatóként e cikk keretein belül szeretnénk érdeklődni a NÉBIH-től, hogy:

 1. Milyen további intézkedéseket tud javasolni a felelős lótartók, lovas szolgáltatók részére a vírusmentesség megőrzése érdekében?
 2. Miképpen lehet garantálni, hogy a Sóskúti Lovas és Élménypark környezetében lévő más lovas szolgáltatók, illetve háztáji lótartók lovai, akik esetleg nem tesznek eleget még a három évente kötelező laborvizsgálatnak sem, de legalábbis a vizsgálatok eredménye számunkra nem ismert, ne fertőzhessék meg a lovardában tartott lovakat?
 3. Miképpen lehet garantálni, hogy a lovardába máshonnan érkező, érvényes, de nem friss laboreredménnyel rendelkező lovak nem fertőzöttek? Lehetőség van-e állományszintű szűréssel és megfelelő intézkedésekkel védett lovardák listáját közzétenni, és ezzel hozzájárulni a lovak biztonságos mozgatásához, versenyeken való zavartalan megjelenéséhez?
 4. A kialakult helyzet kezelése, valamint a hazai lovas társadalom nyugalmának helyreállítása érdekében nem indokolható-e egy, a hazai teljes állományon végzett, államilag támogatott vagy állami költségen végzett szűrés elvégzése?

Végezetül fontosnak tartjuk a teljes hazai lovas társadalom figyelmét felhívni arra, hogy felelős lótartóként viselkedjen, valamint azt a környezetétől is követelje meg! Felszólítjuk a felelős szolgáltatókat, hogy a megrendült bizalom helyreállítása, valamint a gyakran indokolatlan pánik elkerülése érdekében a Sóskúti Lovas és Élménypark példájához csatlakozzon, és állatorvosával végeztessen állomány szintű rendkívüli szűrést, a NÉBIH által indokolt intézkedéseket feltétlenül tartsa be.

Kategória: Hírek