NÉBIH: Nincs fertőző kevésvérűség járvány Magyarországon

Szerző: lovassport Kategória:

2011 óta 34 lónál mutatták ki a fertőző kevésvérűséget, az elmúlt évben is 7 esetet diagnosztizáltak. A mostani helyzet tehát nem rosszabb, mint ami az előző évek során tapasztalható volt. A Nemzeti Lovaskultúra Szövetség interjúja dr. Nemes Imrével, a NÉBIH élelmiszerlánc-biztonsági- és állat-egészségügyi elnökhelyettesével:

Az üllői klinikán történt fertőzést leszámítva az országban nem emelkedett az FKV pozitív esetek száma – annak ellenére, hogy jóval több minta érkezik be. Üllőn, a fertőzött lóval kapcsolatba került egyedek közül három kapta el a betegséget, míg másik kettő nem. A fertőzött lóval nem érintkező, de a klinikán tartózkodó lovak közül egy sem lett fertőzött. Félelemre tehát nincs ok, de a szabályok betartására fokozottan kell, ügyeljünk.

NLKSZ: Van fertőző kevésvérűség járvány, vagy nincs?

Dr. Nemes Imre, NÉBIH: Járvány nincs, a fertőző kevésvérűséggel diagnosztizált egyedek száma nem emelkedik.

NLKSZ: Sokan kétségbe vonják ezt…

Dr. Nemes Imre, NÉBIH: Az FKV egy jelentési kötelezettség alá eső betegség. Nem csak Magyarországon, de az Európai Unió egész területén. Folyamatosan jelentenünk kell a megbetegedések számát. 2011-ben például 13 esetben diagnosztizáltunk FKV-t, de még az elmúlt évben is 7 ló esett áldozatul a fertőzésnek.

NLKSZ: Pedig sokan úgy tálalták, hogy eddig hazánk mentes volt a fertőzéstől…

Dr. Nemes Imre, NÉBIH: Ez nem igaz. Aki ezt állította nem nézett utána a tényeknek. Magyarországon az elmúlt években is folyamatosan jelen volt a vírus. Pontosan úgy, ahogy Németországban, Görögországban vagy Spanyolországban. Mindenhol előfordultak szórványos esetek.

Hazánk mentességéről:

“Magyarországon 1965 és 2010 között egyáltalán nem diagnosztizáltuk ezt a betegséget, mentes volt az ország. 2010-et követően évente 10 alatti esetszámot találunk.”

Dr. Nemes Imre a Hír TV Zöld övezet című műsorának 2015.06.02-án sugárzott adásában.


“NÉBIH, dr. Szögyényi Zsuzsanna: A hatvanas évek után 2010-ben jelentkezett először a betegség, nagyon sokáig mentes volt az ország.”  

Részlet: Fertőző kevésvérűség: a lovad bőrét viszik vásárra című cikkünkből

szepalma

NLKSZ: Az Üllőről hazaszállított lovak esetén karantént rendeltek el. Miért volt erre szükség?

Dr. Nemes Imre, NÉBIH: Mert minden fertőzésgyanús esetben meg kell tenni a védelmi intézkedéseket, ez jelen esetben a forgalmi korlátozás.

Mit is jelent a forgalmi korlátozás?

Az állatok rovarriasztó szerekkel történő kezelése és a rovarok gyérítése minden ilyen esetben előírás (41/1997 FM rendelet). Az állatok nem szállíthatók el a tartási helyükről illetve az adott helyre más ló, szamár, vagy öszvér nem vihető be. Az állományban fokozott rovarirtást és -riasztást kell végezni a karantén ideje alatt. A hatóság a megfelelő időközönként ellenőrzi az intézkedések betartását.

Állategészségügyi beavatkozás a fertőzöttségre gyanús lovakon csak az illetékes járási főállatorvos engedélyével végezhető, de a velük együtt tartott lovakon végzett beavatkozásokról is tájékoztatni kell őt.

Az állatok mozgatása állatvédelmi okokból az adott tartási hely területén megengedett (karámozás, fedeles lovarda használata stb.) fokozott rovarriasztás mellett, de a tartási hely területét az állatok nem hagyhatják el, terepre nem mehetnek.  A lovarda területén belül az állatok mozgatása természetesen az állat járványügyi státuszának figyelembevételével történhet. A zárlat alá vont tartási helyek bejáratán hatósági jelzés nincs.

További fontos tudnivalók a forgalmi korlátozás idején érvényes intézkedésekről itt:

FKV: Védd a lovadat – véded a többi lovat is >>

NLKSZ: Az elmúlt években is volt karantén?

Dr. Nemes Imre, NÉBIH: Természetesen. Minden esetben.

NLKSZ: Amennyiben egy beküldött minta pozitív, mi történik?

Dr. Nemes Imre, NÉBIH: A NÉBIH laborja – mely az ország referencialaborja – jelenti az esetet és értesíti a megyei kormányhivatal illetékes hatósági állatorvosát, aki a ló tartási helyét forgalmi korlátozás alá vonja és intézkedik az ott lévő állomány szűréséről. A vizsgálat költségviselője, valamint a tartási hely is megkapja a forgalmi korlátozásról szóló határozatot. Amennyiben a lovat a korlátozás ellenére elszállítják, az élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabásával jár.

NLKSZ: Önök közzé tették azoknak a tartási helyeknek a listáját is, ahol a beteg lóval kapcsolatba nem kerülő, de az adott időszakban a klinikán tartózkodó lovak vannak. Ezek a lovak átestek szűrésen?

Dr. Nemes Imre, NÉBIH: Igen és mindegyik teszt negatív lett. Tehát nem jelentenek veszélyt a környezetükre.

A települések listája itt található: Fertőző kevésvérűség: 11 településen vannak zárlat alatt a lovak

 

Kategória: Hírek