Nyílt levél a Magyar Lovas Szövetség részére

Szerző: tamas.buza Kategória:

Magyar Lovas Szövetség

Stróbl Dorottya főtitkár

Szotyori Nagy Kristóf díjugrató szakbizottsági elnök

részére

Tisztelt Főtitkár Asszony, Tisztelt Szakbizottsági Elnök Úr!

Jelen levelemmel szeretném felhívni a figyelmet a díjugrató versenyzőket, versenyeket, versenyeket rendező lovardákat hátrányosan érintő kialakult helyzetre:

Az a gyakorlat alakult ki, hogy indokolatlanul sok országos minősítő verseny kerül megrendezésre, a minősítő versenyeken oda nem tartozó, más típusú számokat is kiír a rendező a Szövetség Díjugrató Szakágának egyetértésével. Előfordul továbbá a 100 km-es szabály megsértése is.

Elvonja mindezzel az adott helyszín a „B” versenyekről a versenyzőket, a lovardáktól a lehetőséget.

Ennek szélesebb és hosszabb távon hátrányos következménye az lehet, hogy

  • megszűnik a díjugrató szakág alulról történő építkezése,
  • megszűnik a motiváció a versenyek rendezésére, az utánpótlás nevelésére,
  • szűkül a lovardák fejlesztésének lehetősége,
  • a kiürült lovardában marad csak – az egyébként természetesen fontos – hobbilovaglás
  • elveszti a magasabb színvonalú versenysport a gyökereit és végső soron kiürülhet.

További következmény és a fentebb vázolt nagyon perspektívátlan folyamatot erősíti, hogy devalválódik a megyei szerveződés, a megyei fordulók kiürülnek, jelentőségüket vesztik.

Nem mindenki nyer országos bajnokságot, nem mindenki tud ott az első mondjuk 6-ban lenni, de megyei szinteken nagyon jó és színvonalas versenyeket lehet rendezni, önbizalmat erősítő jó helyezéseket lehet elérni.

Ez jobban szolgálja a díjugrató sportot, mint egyes lovardák előnyben részesítése ráadásul kizárólag anyagi előnyök okán.

Nemcsak a Sóskúti Lovas-és Élménypark mint lovas létesítmény és a Sóskúti Lovassport Egyesület sportolói nevében szólok!

Mi felkészültek vagyunk, mégis hátrányosan hat. Ám még inkább hátrányos ez a kisebb, kevesebb lehetőségekkel bíró, ugyanakkor a lovaskultúrában, az oktatás, az utánpótlás nevelésben jelentős szerepű más lovardákra és oda tartozó lovasokra, sportolókra.

Kedves Dorottya és Kristóf!

Kérem, gondoljátok végig! Ti vezetitek, alakítjátok, szervezitek a lovassportot, ezen belül a díjugrató szakágat. Ez a Ti felelősségetek is!

Mi rendeztünk kódoltan veszteséges versenyt, mert fontos volt mutatni az elszántságot, a díjugrató sport erősítésének szándékát.

Kérem segítségeteket a kialakult helyzet rendezésében. A részemről megtehető segítséget vállalom!

Sóskút, 2014. augusztus 1.

 

Lengyel Miklós

létesítmény vezető, egyesületi elnök